Baki S. dostal 22 rokov, okresný súd druhýkrát rozhodol

16.12.2013 Prešov

Prešov 16. decembra (TASR) – Senát Okresného súdu v Prešove dnes rozhodol o 22-ročnom treste pre Bakiho S. za obchodovanie s drogami. Zopakoval tak svoje rozhodnutie z januára 2011, kedy ho už odsúdil na rovnaký trest odňatia slobody. Trest by si mal Baki S. odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia.

Obhajca sa hneď po vyhlásení rozsudku proti rozhodnutiu súdu odvolal, prokurátorka si podľa vlastných slov tento krok ešte rozmyslí a v prípade, že to uzná za vhodné, urobí tak do 15 dní.

Baki S. nateraz podľa hovorcu Krajského súdu v Prešove Michal Drimáka ostáva vo väzbe a o odvolaní bude rozhodovať prešovský krajský súd.

"Okresný súd Prešov dnes na hlavnom pojednávaní uznal obžalovaného Bakiho S. vinným zo spáchania obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a a obchodovania s nimi a uložil tomuto obžalovanému trest odňatia slobody na 22 rokov," povedal Drimák.

Na pojednávaní dnes odzneli aj záverečné reči a vyjadril sa aj Baki S. Obhajca v záverečnej reči poukazoval najmä na to, že celá obžaloba stojí na jedinom svedkovi, Jurajovi Jambrichovi, ktorý nebol konfrontovaný s Bakim S., ale bol vypočutý len prostredníctvom telemosta. Na pojednávaní v novembri to obhajca označil za nezákonne vykonaný úkon, keďže totožnosť svedka je známa a zároveň je vo vyšetrovacej väzbe, takže mu nehrozí nebezpečenstvo. Prokurátorka sa dnes vyjadrila, že proces prebehol ako v pôvodnom konaní a svedectvo Jambricha nie je jediným dôkazom.

"Nie je pravda, že je to postavené len na jednom svedkovi, aj keď, samozrejme, ten je kľúčový. Sú tam ďalší svedkovia, ktorí potvrdili, že Baki S. sa už v 90. rokoch zaoberal drogami. Boli tam aj iné podporné dôkazy. Neodvolala som sa, rozmyslím si to, ale myslím, že nebude dôvod sa odvolávať, pretože trest je v rovnakej výške ako v pôvodnom procese," povedala po vynesení rozsudku.

Baki S. sa po záverečných rečiach vyjadril, že nie je vinný a s J. Jambrichom nikdy nemal spoločnú činnosť. "Žiaden dôkaz neexistuje a Jambrich klame, hodil to na mňa len preto, aby mu znížili trest. Keby som bol vinný, nesnažil by som sa v roku 2008 očistiť svoje meno, nešiel by som dobrovoľne na políciu. Vtedy som nikam nešiel a bol som doma, lebo som veril, že sa preukáže, že novinári len špinili moje meno, keď ma s Jambrichom spájajú," povedal Baki S.

Hlavné pojednávanie s Bakim S. a spol. začalo na Okresnom súde v Prešove 24. januára 2011. Súd vtedy rozhodol o 22-ročnom treste odňatia slobody pre Bakiho S. Pôvodný proces bol obnovený na základe rozhodnutia Krajského súdu (KS) v Prešove, ktorý na začiatku septembra tohto roka zrušil pôvodný rozsudok.
 

Vyberte región